Amasya Elması Türleri ve Özellikleri
24 Temmuz 2024

Amasya Elması Türleri ve Özellikleri

Amasya Elması

Amasya elması, Amasya yöresinin en meşhur elma çeşididir. Amasya denilince akla gelen ilk şeylerden biri hiç şüphesiz Amasya elmasıdır. Bu elmanın en güzel özelliklerinden biri, muhteşem kokusudur. Amasya elmasının bilindik özelliği olan bu koku, insanı adeta büyüler ve yedikçe yeme isteği uyandırır. Küçük boyutlarda olan Amasya elmasının içi beyaz, dışı ise kırmızıdır. Amasya elması oldukça sert ve suludur. Görünüş olarak mandalina büyüklüğünde olan bu elma, çok şifalı bir meyvedir. Amasya elması genellikle Eylül aylarında tüketilmeye başlanır. Elmanın hası olarak bilinen Amasya elması, vücuda son derece yararlıdır. En bilindik özelliklerinden biri ise bir yıl meyve verdiğinde diğer yıl meyve vermemesidir. Sert ve dayanıklı olan bu elma, uzun süre muhafaza edilebilir.

Amasya Elmasının Faydaları

Amasya elması yorgunluğu alır ve dinlendirir. Gece yatmadan önce yenildiğinde tüm yorgunluğu alır ve kesintisiz uyku sağlar. Sabah uyandığınızda dinçlik verir. Amasya elması gençleştirir ve cilt güzelliği sağlar. Cilde parlaklık veren bu elma, genç görünüm sağlar. Mide yaralarına ve mide ağrılarına son derece faydalıdır. Beyin fonksiyonlarını yenileyen Amasya elması, tam bir kalp dostudur. İçerdiği A vitamini sayesinde gözlerin daha parlak görmesini sağlar ve göze iyi gelir. Amasya elması böbrekleri çalıştırır ve idrar söktürücü özelliği vardır. Günde bir defa tüketildiğinde kolesterolü dengede tutar. Bol miktarda lif içerir.

Bağırsakları çalıştıran Amasya elması, bağırsakta oluşabilecek kötü huylu parazitleri engeller ve bağırsak kanserini önler. Şekeri dengede tutarak, vücudun şeker ihtiyacını karşılar. Şeker hastaları haftada üç defa Amasya elması yiyebilir. Damar hastalıklarına iyi gelir ve felç olma riskini önler. Sindirim sistemine iyi gelen ve midede hemen sindirilen Amasya elması, mide kanserini de önler. Karaciğer, mide ve bağırsak kanserini önleyen bu elma, kansere karşı vücudu korur. İlaç gibi şifalı olan Amasya elması, dinçlik ve canlılık verir. Diş ağrılarına ve diş etlerine çok faydalıdır. İçerisinde bulunan C vitamini, vücudun bağışıklık sistemini korur ve güçlendirir. Amasya elması dilimlenerek yüzde maske olarak kullanılabilir. Kullanılan Amasya elması dilimleri, yüzdeki gözenekleri açar, akne ve siyah nokta oluşumunu engeller. Dudakta oluşan uçuklara bire bir etki eden Amasya elması, kısa sürede uçukları geçirir ve uçuk oluşumunu engeller. Çocuklar için de faydalı olan Amasya elmasının bol bol tüketilmesinde fayda vardır.

Amasya Elmasının Ekstra Faydaları

Amasya elması, bağışıklık sistemini güçlendirirken aynı zamanda vücudun genel sağlığını korur. Antioksidan özellikleri sayesinde serbest radikallerle savaşır ve hücre yenilenmesini destekler. Bu elma, diyet yapanlar için de ideal bir meyvedir. Düşük kalorisi ve yüksek lif içeriği sayesinde tokluk hissi verir ve kilo kontrolüne yardımcı olur. Ayrıca, Amasya elmasının kemik sağlığını desteklediği ve osteoporoz riskini azalttığı bilinmektedir. İçerdiği flavonoidler sayesinde inflamasyonu azaltır ve vücutta oluşabilecek çeşitli enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.

  • Amasya elması, antioksidan özellikleri ile serbest radikallerle savaşır.
  • Yüksek lif içeriği sayesinde sindirimi düzenler ve tokluk hissi verir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlarla savaşır.
  • Kalp sağlığını destekler ve kolesterolü dengede tutar.
  • Kemik sağlığını destekler ve osteoporoz riskini azaltır.
  • Gençleştirici etkisi ile cilt sağlığını korur.
  • Şeker hastaları için uygun olup, kan şekerini dengeler.
  • Düşük kalorili yapısı ile diyet yapanlar için idealdir.
  • Mide, bağırsak ve karaciğer kanserine karşı koruyucu etki gösterir.

Amasya elması, hem lezzeti hem de sağlık üzerindeki olumlu etkileri ile tüketilmesi gereken önemli bir meyvedir. Sağlıklı yaşamın bir parçası olarak düzenli olarak tüketilmesi önerilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Elma Kürü Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Elma Kürü Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Elma Sirkesi Zayıflatır mı?

Elma Sirkesi Zayıflatır mı?