Elma Fidanı Türleri ve Özellikleri
25 Temmuz 2024

Elma Fidanı Türleri ve Özellikleri

Elma Fidanı

Elma fidanı yetiştirmek, oldukça dikkat ve özen gerektiren bir süreçtir. En kaliteli, doğal ve etkili ürünlerin kullanılması, fidanın sağlıklı bir şekilde büyümesi için kritik öneme sahiptir. Aksi takdirde, elma fidanı tutmayabilir ve kuruyabilir. Ayrıca, kuruması önlense bile gelişimi yavaşlayabilir, meyveyi geç verebilir veya hiç meyve vermeyebilir. Elma fidanları dahil tüm ağaç fidanlarını yetiştirirken büyük bir özen gösterilmelidir. Nasıl ki bir anne yavrusunu kucağına aldığında anne sütü verip onu besleyip büyütebiliyorsa, bizim de küçük olan fidanlara çok dikkatli bakmamız ve bakımını ihmal etmememiz gerekmektedir. Çünkü fidanlar, yeni bir yaşamın başlangıcında genç birer bitkisel canlılardır.

Elma Fidanı Dikerken Nelere Dikkat Edilmelidir

  • Öncelikle seçilen yerin elma fidanı için uygunluğu kontrol edilmelidir.
  • Elma fidanı alınırken köklerinin bol saçaklı, sağlıklı ve kaliteli ürün olmasına dikkat edilmelidir.
  • Elma fidanı dikilecek olan toprağın hangi gübre cinsine uygun olduğu belirlenmelidir. Gerekirse numune toprak alınıp analiz edilerek bu belirlenebilir.
  • Elma fidanı dikilirken uygun dikim aralıkları, çukur derinliği ve genişliğine karar verilmelidir. Genel olarak dikim aralıkları 2-3 metre ile 7-8 metre arasında olup, dikim çukurları ise 30-70 cm derinlik ve genişliktedir.
  • Dikim gününün rüzgarsız ve bulutlu olmasına dikkat edilmelidir. Bunun sebebi ise fidan köklerindeki su kaybının en aza inmesini sağlamaktır.

Elma Fidanı Dikimi

Elma fidanı dikimi genellikle sonbaharda yaprak dökümü ve ilkbaharda ağaçlara su yürümesine kadar geçen zamanda yapılmalıdır. Aslında elma fidanı için en uygun zaman, kışı ılık geçen yerlerde sonbahar, sert geçen yerlerde ise ilkbahar mevsiminde yapılan dikimdir. Elma fidanı dikimi sırasında aşılamayı da göz önünde bulundurmak önemlidir.

Elma Fidanı Aşılama Nasıl Yapılır?

Aşılama, dikilen ağaçların cinsini iyileştirmek ve daha iyi, verimli meyveler elde etmek için kullanılan bir yöntemdir. Dikilen bir fidan eğer ki aşılanmazsa büyüyünce yabanileşir ve iyi cins meyve vermez. Dikilen elma fidanından iyi meyveler almak istiyorsak, fidanı ya aşılatmalıyız ya da aşılı fidan tercih etmeliyiz. Eğer bunlardan biri yapılmazsa, iyi bir elma yetiştirmek mümkün olmayacaktır. Aşılama olmasaydı, meyve yetiştirmek dünyanın en kolay işi haline gelirdi.

Aşılamanın bir diğer amacı, farklı meyveler elde edebilmektir. Örneğin, bir elma fidanına armut fidanı aşılanırsa, elma fidanı aşılanan tarafından armut meyvesi vermeye başlar.

Ekstra Bilgiler

Elma fidanı yetiştirirken iklim koşulları, toprak yapısı ve su kaynakları gibi faktörler de göz önünde bulundurulmalıdır. İyi bir elma bahçesi kurmak için uzmanlardan danışmanlık almak da yararlı olabilir. Düzenli bakım, budama ve hastalık kontrolü, elma ağaçlarının sağlıklı ve verimli olmasını sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Bebeklere Elma Suyunun Faydaları?

Bebeklere Elma Suyunun Faydaları?

Cennet Elması Türleri ve Özellikleri

Cennet Elması Türleri ve Özellikleri

Elma Sirkesi Cilt Lekeleri

Elma Sirkesi Cilt Lekeleri

Ahmet Maranki Elma Sirkesi

Ahmet Maranki Elma Sirkesi

Elma Sirkesi ve Bal

Elma Sirkesi ve Bal

Elma Kaç Kalori?

Elma Kaç Kalori?