Elma, mevsiminde taze olarak tüketildiğinde en yüksek lezzet ve vitamin değerlerini sunar. Ancak bazı meyveler, mevsimi dışında tüketildiğinde aynı lezzeti ve besin değerini sunmaz. Bu nedenle, kış mevsimi için meyveler genellikle ya dondurulur ya da kurutulur. Kurutulan meyveler, vitamin değerlerini korurken aynı zamanda vücuda da faydalıdır. Kış için hazırlanan kurutulmuş elmalar, soğuk kış günlerinde çayın yanında tüketilebilir ve hoşaf yapımında kullanılabilir. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde, kurutulmuş elmalar gönül rahatlığıyla tüketilmektedir.
Elmalar Nasıl Kurutulur?
Elma kurutma işlemi oldukça basittir ve birkaç farklı yöntemle yapılabilir. İşte adım adım elma kurutma rehberi:
Güneşte Elma Kurutma - Çarşıdan ya da pazardan taze ve sağlıklı elmalar seçin.
- Elmaları iyice yıkayıp temizleyin.
- Elmaları dilim dilim doğrayın. Eğer kabukları sevmiyorsanız, kabuklarını soyabilirsiniz.
- Dilimlenmiş elmaları güneş alan temiz ve tozsuz bir ortama, bir sofra bezi veya kurutma işlemleri için ayırdığınız bir bez üzerine serin.
- Elma dilimlerinin kuruma süresi, bulunduğunuz yerin güneş almasına ve nem oranına bağlı olarak değişir. Güneşli bir yerde daha hızlı kururken, nemli ve ışığı az alan yerlerde daha geç kurur.
- Kurumaya başlayan elma dilimlerini birkaç günde bir arkalı önlü çevirin.
- Tamamen kuruyan elma dilimlerini serin ve kuru bir yerde muhafaza edin. Böceklenmemesi için sağlam bez torbalarda veya cam kavanozlarda saklayabilirsiniz. Cam kavanoz kullanıyorsanız sık sık kontrol etmeyi unutmayın.
Fırında Elma Kurutma - Dilimlenmiş elmaları kuru bir fırın tepsisi içerisine yerleştirip yayarak 110 santigrat dereceli fırında bir saatlik bir süreyle kurutabilirsiniz.
- Bu kurutma işlemi esnasında elma dilimlerini karıştırmakta fayda var. Bu sayede dilimlenmiş elmaların her tarafı eşit ölçülerde kurutulmuş olacaktır.
- Fırında kurutulmuş elmalar, güneşte kurutulmuş elma dilimleri kadar lezzetli olmasa bile pratik ve hızlı olması bakımından zaman sıkıntısı olanlar için mükemmel bir fırsattır.
- Fırında kurutulmuş ve soğumuş elmalarınızı da yine aynı şekilde serin ve kuru bir yerde muhafaza edin.
Afiyet olsun.
|