Elma Salyangozu Türleri ve Özellikleri
21 Temmuz 2024

Elma Salyangozu Türleri ve Özellikleri

Elma Salyangozu

Elma salyangozları, bakımı kolay ve akvaryum ortamlarına uyum sağlayan canlılardır. Hem sakin hem de saldırgan balıkların bulunduğu akvaryumlarda sorunsuzca yaşayabilirler. Bulundukları ortamda yosunları tüketerek akvaryum ve havuzların temiz kalmasına yardımcı olurlar. Ancak bazı türleri, özellikle Pomacea canaliculata, bitkiler için zararlı olabilir. Bu türler, akvaryum bitkilerini hızla tüketebilirler. Bitkili akvaryumlarda ise Pomacea bridgesii türü elma salyangozları tercih edilmelidir. Bu tür, sağlıklı bitkilere zarar vermez ve pul yemler ile sebzeleri sever.

Elma Salyangozu Türleri

  • Altın elma salyangozu, sarı tür (Pomacea bridgesii)
  • Kahverengi şeritli kabuklu elma salyangozu (Pomacea bridgesii)
  • Mavi tür (Pomacea bridgesii)
  • Sarı tür (Pomacea canaliculata)

Elma Salyangozu Beslenmesi

Elma salyangozları için dip balıkları için kullanılan tablet yemler ve pul yemler tercih edilebilir. Ayrıca sebzeleri de çok severler. Özellikle kalsiyum içeren sebzelerle beslenmeleri, kabuklarının sağlıklı kalmasını sağlar. Sebzeler arasında ıspanak, taze fasulye, kabuklu bezelye ve yeşil yapraklı sebzeler verilebilir.

Elma Salyangozu Su, Dekorasyon ve Isı İstekleri

Elma salyangozlarının bulunduğu ortamda su pH değeri 7 ve üzerinde olmalıdır. Daha düşük pH değerlerinde canlıların kabuklarında hasar oluşabilir. Kabuk hasarları delikler ve aşınmalar şeklinde kendini gösterir. Bu tür hasarların önlenmesi için kalsiyum takviyesi yapılmalıdır. Elma salyangozları çoğu ortama uyum sağlama yeteneğine sahiptir. Yaklaşık 22-28 derece arasındaki su sıcaklıkları onlar için uygundur. Bu canlılar tırmanmayı severler, bu nedenle bulundukları ortamda keskin kenarlar olmamalıdır. Su altında solunum yapmalarına rağmen, tüpleriyle akvaryumun üstünde de solunum yapabilirler. Bu yüzden akvaryumun üstünde biraz boşluk bırakılmalıdır. Çok aktif olduklarından akvaryumun üzeri kapalı olmamalıdır. Ancak düzenli beslenmediklerinde, açık akvaryumdan yem bulmak için çıkabilirler.

Elma Salyangozu Üremesi

Elma salyangozları yumurta bıraktıktan sonra, ilk günün sonunda yumurtalar belirginleşir. Yavrular, yumurtadan 2-3 hafta içinde çıkarlar. Elma salyangozları dişi ve erkek olarak ayrılır. Su çizgisinde kümeler halinde yumurtlarlar. Yumurtaların suya düşmesi veya kuruması, yavruların ölümüne neden olabilir. Bu yüzden elma salyangozu üretiminde nemli bir ortam yaratılması gerekir. Yavrular 2-3 hafta içinde yumurtadan çıktığında, suda yosunlarla ve ufak yem kalıntılarıyla beslenmeye başlarlar. Pul yemleri toz haline getirerek de yavrulara verebilirsiniz. Ancak akvaryumda balıklar bulunuyorsa, bu balıklar yavruları yiyebilir. Bu nedenle küçük tanklar yavrular için kullanılabilir. Belirli bir boya ulaştıklarında, ana akvaryuma taşınabilirler.

Elma Salyangozu Yaşam Süresi

Elma salyangozlarının yaşam süresi yaklaşık 2-3 yıldır. Akvaryumdaki yaşlı elma salyangozları arada bir kontrol edilmelidir. Özellikle kötü koku hissedildiğinde, kabuklarına hafifçe dokunulmalıdır. Eğer kabuklarını sıkıca kapatırlarsa yaşadıkları anlaşılabilir. Bu şekilde anlayamazsanız, elma salyangozunu bir kabın içine alarak yarım saat içinde hareket edip etmediğini kontrol etmenizi tavsiye ederiz.

Elma salyangozu beslemek isteyenler, akvaryumdaki balıklara da dikkat etmelidir. Genellikle balıkların çoğu elma salyangozunu rahatsız etmez, ancak bazı balıklar zarar verebilir. Bu balıklar arasında melek balığı, cüce gramim ve Japon balıkları bulunur. Özellikle Japon balıkları, elma salyangozunu akvaryum camına çarptırarak zarar verebilir, melek balığı ise yemeye çalışabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Adem Elması Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Adem Elması Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Elma Kaç Kalori?

Elma Kaç Kalori?

Elma Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Elma Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Elma Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Elma Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Cennet Elması Türleri ve Özellikleri

Cennet Elması Türleri ve Özellikleri

Güncel

Elma İç Kurdu

Elma İç Kurdu

Güncel

Elma Sirkesi Diyeti

Elma Sirkesi Diyeti