Elma Dilim Patates Kalori ve Besin Değerleri Elma dilim patates, nişasta açısından zengin bir kök sebzedir. Vücut, enerji için elma dilim patatesi yakarak şekere dönüştürür. Ancak yüksek miktarda karbonhidrat içermesi nedeniyle aşırı tüketilmemesi önerilir. Bunun yerine, kompleks karbonhidratlar içeren besinlerin tercih edilmesi tavsiye edilir. Patatesin Besin Değerleri Patates, özellikle kabuklarında yüksek miktarda faydalı mineraller ve vitaminler barındırır. Patatesin kabuğunda bulunan lifler, domatesten daha fazla C vitamini ve muzdan daha fazla potasyum içerir. Bu nedenle, mümkünse ince kabuklu patatesler tercih edilerek kabukları soyulmadan, çok iyi yıkanarak tüketilmelidir. Patatesin Farklı Pişirme Yöntemleri Patates, çeşitli şekillerde hazırlanarak tüketilebilir. Patatesin en yaygın tüketim yöntemleri kızartma, fırında pişirme ve haşlamadır. Patatesin içerdiği kalori, pişirme yöntemlerine göre değişkenlik gösterir. Patates kızartması, diğer pişirme yöntemlerine göre daha fazla kalori içerdiği için özellikle diyet yapanlara önerilmez. Elma Dilim Patatesin Hazırlanışı Patatesler farklı şekillerde doğranarak da tüketilebilir. Örneğin, parmak, elma dilim veya halka şeklinde kesilerek pişirilebilir. Elma dilim patatesler, parmak şeklinde doğranmış patateslerden daha dolgun ve daha etli olduğu için patateslerin tadı daha iyi hissedilir. Bu nedenle, elma dilim patatesler en yaygın tercih edilen şekildir. Patatesleri bu şekilde dilimlemek oldukça kolaydır. Elma dilim şekli vermek için patatesler önce ortadan ikiye kesilir. Kesilen yarım patatesler daha sonra elma dilimleri gibi dilimlenir. Elma Dilim Patatesin Kalorisi Elma dilim patateslerin kalorisi, pişirme yöntemlerine göre değişkenlik gösterir. 100 gram yağda kızartılmış elma dilim patates 428 kaloridir. Bazı patates kızartmaları birkaç kez kullanılmış yağda kızartıldığında daha fazla kalori oranına sahip olacaktır. 100 gram fırında pişirilmiş elma dilim patates ise 123 kaloridir. Patatesin Besin Değerleri 100 gram patates için besin değerleri şu şekildedir:
Patatesin Sağlığa Faydaları Patates, potasyum bakımından zengin ve sodyum bakımından fakir olduğu için tansiyon, kalp ve damar hastalıklarından korur. Tiroidin düzenli çalışmasında oldukça etkilidir. İçerdiği mineraller sayesinde cilt sağlığında faydası vardır; cildi güzelleştirir ve gençleştirir. Bol miktarda lif içerdiği için bağırsakları çalıştırıcı özelliğe sahiptir ve kabızlığa karşı son derece etkilidir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir ve kolon kanserini önleyici etkisi vardır. Patates, karaciğere, safra kesesine ve mideye dost bir sebzedir ve sindirimi oldukça kolaydır. |