Elma Türleri ve Özellikleri
22 Temmuz 2024

Elma Türleri ve Özellikleri

Elma

Elma, gülgiller ailesinden olan bir meyve türüdür. Eski Türkçede "alma" olarak da bilinir. Orta Asya'nın tamamında bulunan bir meyvedir. Besin değeri oldukça yüksek olan bir meyve türüdür. Tarih boyunca birçok elma çeşidi üretilmiştir. Çeşit sayısına bakılacak olursa, bini aşkın elma çeşidi vardır. 5 ve 12 metreye kadar uzanabilen ve kışın yapraklarını döken bir ağaç üzerinde yetişir. Yaprakları oval biçimde olur ve çiçekler yaprakları ile açar. Elma, sonbahara doğru olgunlaşan bir meyve türüdür. 5 ve 8 santimetreye kadar büyüyebilen bir meyve türüdür. Çok kurak ve sıcak iklimleri sevmez. Taban suyunun 1 metreden daha yakın olmayan yerlerde yetişir. Kireçli ve taşlı topraklarda yetişmez. Ülkemizde birçok elma çeşidi bulunur. Amasya elması en çok bilinen türlerindendir. Türkiye'de yetişen elma türlerine bakarsak bunlar, Amasya, Arapkızı, Brea Burn, Fuji, Gala, Golden, Gold Star, Hanna, Rayka, ve Topaz elmalarındır. Elma ağaçlarının meyve verme süresi, anacın çeşidine göre şekillenmektedir. Bazıları ilk dikildiği zaman meyve verirken bazıları da üç ya da beş-altı yaşlarında meyve vermeye başlar.

Dünyada En Çok Elma Üreten İlk On Ülke

  • 1. Çin Halk Cumhuriyeti
  • 2. Amerika Birleşik Devletleri
  • 3. İran
  • 4. Türkiye
  • 5. Rusya
  • 6. İtalya
  • 7. Hindistan
  • 8. Fransa
  • 9. Şili
  • 10. Arjantin

Elma, Türkiye'nin iyi gelir sağlayan meyve listelerinde yer alır. Üretimi iyi düzenlenmiş olan alanlarda dönümde iki tona yakın meyve elde edilebilir. Türkiye'de kişi başına düşen elma miktarı 20 kilo kadardır. Dünyada en fazla elma tüketen ülkeler arasında yer almaktayız. Organik tarımın artmasıyla beraber elma üretimi ve türleri iyice artarak ticari amaçlı üretilmesi için çalışmalar başlatılmıştır.

Elmanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

  • Elma, yüksek miktarda enerji vermesine karşın düşük kalorili bir meyvedir.
  • Elma yemek, kişiyi hastalıklardan korur ve diyet yapanlar için en iyi meyve türlerinden biridir.
  • Kalp damar rahatsızlıklarına karşı koruyucudur.
  • Kanser ve kolesterol gibi rahatsızlıkların oluşmasını engeller.
  • Bağırsakları çalıştırarak kabızlık oluşumunu önler, zararlı kolesterolü düşürerek iyi kolesterolü yükseltir.
  • Kan yapmaya yardımcı olur ve içeriğindeki C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Nefes alıp vermeyi kolaylaştırır ve mide rahatsızlıklarını yatıştırır.
  • Isırarak yenildiği zaman diş etlerini temizlemeye yardımcı olur.
  • Kanı temizleyerek kanda bulunan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
  • Mide bulantılarını azaltmaya yardımcıdır.
  • Yüksek tansiyona karşı koruyucudur.
  • Kalp krizi riskini düşürmeye yardımcı olur.
  • Cilde parlaklık ve güzellik verir.
  • Beyin hastalıklarına karşı koruyucu maddeler içerir.
  • Suda eriyen vitaminler içerir. Kabuk kısmında da yüksek miktarda vitamin bulundurur, bu nedenle kabuğu ile tüketilmelidir.
  • Baş ağrısı ve uykusuzluğa karşı iyi gelir.

Bir Elmanın Besin Değerleri Nelerdir?

  • 1 orta boy elma 95 kaloridir.
  • 19 gram şeker içerir.
  • 159 gram kadar su bulunur.
  • 16.4 mg omega 3 yağ asitleri vardır.
  • 78.3 mg omega 6 yağ asitleri bulunur.
  • 4 gram besin lifi vardır.
  • 0.5 gram protein içerir.
  • 98.3 IU A vitamini bulunur.
  • 8.4 mg C vitamini vardır.
  • 0.3 mg E vitamini içerir.
  • 4.0 mcg K vitamini vardır.
  • 0.1 mg B6 vitamini bulunur.
  • 0.2 mg niasin içerir.
  • 5.5 mcg folat vardır.
  • 10.9 mg kalsiyum bulundurur.
  • 0.2 mg demir içerir.
  • 9.1 mg magnezyum bulunur.
  • 20 mg fosfor bulunur.
  • 195 mg potasyum içerir.
  • 0.1 mg manganez bulunur.
  • Çok az miktarlarda thiamin, riboflavin ve bakır içerir.

Elma Kullanımı

Elma, çok sevilen bir meyve olduğu için birçok şekilde kullanılabilir. Meyve olarak yenir, meyve salatalarına eklenir. Pastalar, kurabiyeler ve tartlarda kullanılır. Özellikle elmalı tart ve elmalı kurabiye en sevilen elmalı lezzetlerdendir. Elma suyu, elma sirkesi de oldukça sık yapılarak tüketilir. Özellikle elma sirkesi çok faydalı ve antibakteriyeldir. Elma kurusu da yapılarak hem çerez gibi hem de komposto için kullanılabilir. Elma aynı zamanda cilt için de oldukça faydalıdır. Bu nedenle cilt bakımında ve cilt bakım ürünlerinde de sıkça kullanılan bir meyve türüdür. Cilt için, saçlar için ve sağlık için sıklıkla tüketilen bir meyvedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Elma Kaç Kalori?

Elma Kaç Kalori?

Elma Sirkesi Saç Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Elma Sirkesi Saç Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Elma Detoksu Nasıl Yapılır?

Elma Detoksu Nasıl Yapılır?

Zeytinyağlı Yer Elması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Yer Elması Tarifi ve Malzemeleri

Elma Sirkesi Siğil Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Elma Sirkesi Siğil Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?