Elma Kompostosu Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

Elma Kompostosu Tarifi ve Malzemeleri

Elma Kompostosu

Elma kompostosu, yaz kış severek tüketebileceğimiz enfes bir lezzettir. Yediden yetmişe herkesin tüketmesi gereken bu lezzet, hem enfes tadı hem de vitamin deposu olması nedeniyle oldukça değerlidir. Elma kompostosu, son derece vitaminli ve doğal bir içecektir. Herkesin evinde kolaylıkla hazırlayabileceği bu lezzeti, ek gıdaya başlamış olan çocuklara da verebiliriz. Elmanın faydaları saymakla bitmez; kalbe, göze, cilde ve genel insan sağlığına birçok faydası bulunmaktadır. Ayrıca, elma kompostosu hazırlamak için ister kuru elma dilimleri istersek de taze elma kullanabiliriz. Özellikle yaz aylarında serinlemek için enfes bir alternatiftir. Bir takım aromatik bitkilerle de lezzetine lezzet katabiliriz. Elma kompostosu hazırlamak oldukça kolay ancak dikkat gerektirmektedir. Çünkü kompostoda kullanacağımız elmayı iyi seçmemiz gerekir. Kumlu elma tercih etmememiz gerekir; aksi takdirde kompostonun içerisinde dağılmış ve eriyip gitmiş elma dilimleri ile karşılaşabiliriz.

Elma kompostosu sadece serinlemek için tüketilen bir lezzet olmanın dışında, sindirimi kolaylaştıran ve kan şekerini dengeleyen bir içecektir. Koca bir tencere elma kompostosu hazırlayıp ara ara tüketmek yerine, azar azar hazırlayıp taze taze tüketmekte fayda vardır. Aksi takdirde faydasından çok zararları olabilir. Elma kompostosunu daha önce hiç hazırlamayıp fakat hazırlamak isteyenler, aşağıda paylaştığım tarife uyarak en mükemmel sonuca ulaşabilirler. Bunun için tarife sadık kalmak yeterli olacaktır.

Elma Kompostosu İçin Gerekli Malzemeler

  • 5 adet elma (tercihen yeşil mayhoş elma)
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2,5 litre su
  • 4-5 adet karanfil
  • 1 adet kabuk tarçın
  • 1 tutam nar çiçeği (renk katması için)
  • Çeyrek limon suyu

Nasıl Yapılır?

Elma kompostosu hazırlamak için ezik ve çürüğü olmayan taze, mayhoş elmalar seçiyoruz. Dilerseniz, sert olmak şartıyla başka bir elma çeşidi de kullanabilirsiniz. Elmaların kabuklarını soyup iyice yıkadıktan sonra küp şeklinde doğruyoruz. Daha sonra derin bir tencereye suyu koyup kaynatıyoruz. Kaynayan suya temiz bir tülbent veya mutfak kesesi içerisinde karanfil, kabuk tarçın ve nar çiçeğini ekliyoruz. Ardından suyun içerisine küp doğradığımız elma dilimlerini ekleyip yaklaşık 15 dakika kadar kaynatıyoruz. Kaynama süresi elmanın çeşidine göre değişebilir. Pişip pişmediğini kontrol ettikten sonra şekerini ilave ediyoruz. Daha sonra elma kompostosunu ocaktan indirip bulunduğu yerde soğumaya bırakıyoruz. Oda sıcaklığına ulaşan kompostoyu buzdolabına alıp iyice soğumasını sağlıyoruz. Elma kompostosunu tüketmeden önce tülbent içerisinde bıraktığımız malzemeleri çıkarıyoruz. Kırmızı erik, taze şeftali dilimleri veya reyhan yaprağı ile süslediğimiz elma kompostosunu sevdiklerimize servis yapabiliriz. Şimdiden ellerinize sağlık; hem size hem de sevdiklerinize afiyet şifa olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hanbeli

23 Temmuz 2024 Salı

Elma kompostosunu hazırlarken elmaların eriyip gitmemesi için hangi tür elmaları tercih etmeliyim? Ayrıca, nar çiçeği kullanmasak renk açısından bir fark olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Hanbeli, elma kompostosunun elmaların eriyip gitmemesi için sert ve dayanıklı elma türlerini tercih etmelisiniz. Granny Smith veya Golden Delicious gibi sert elmalar bu iş için uygundur. Nar çiçeği kullanmadığınızda kompostonun rengi daha açık ve sarımsı bir tonda olur, nar çiçeği kompostoya kırmızımsı ve canlı bir renk katacaktır. Ancak lezzet açısından büyük bir fark yaratmayacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ahmet Maranki Elma Sirkesi

Ahmet Maranki Elma Sirkesi

Elma Türleri ve Özellikleri

Elma Türleri ve Özellikleri

Haber Bülteni

Güncel

Elma Sirkesinin Cilde Faydaları Nelerdir?

Elma Sirkesinin Cilde Faydaları Nelerdir?

Güncel

Elma Dilim Patates Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Elma Dilim Patates Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Zeytinyağlı Yer Elması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Yer Elması Tarifi ve Malzemeleri