Adem Elması Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
21 Temmuz 2024

Adem Elması Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Adem Elması

Adem elması, bilimsel adıyla larinks tümseği (Prominentia laryngea), insan boynunun içinde yer alan ses kutusunu (larinks) saran tiroit kıkırdağının vücudun dış tarafına doğru yaptığı çıkıntıdan dolayı meydana gelir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda bulunan adem elması, erkeklerde daha iri olduğundan dolayı erkeklerin yetişkinliğe girmesiyle daha belirgin hale gelir. Kadınlarda ise daha küçük olduğundan dışarıdan fark edilmesi daha zordur.

Adem Elmasının Yapısı

Kadınlarda ve erkeklerde adem elmasının yapısının farklı olmasının nedenleri hem nihai hem de yaklaşık açıdan bilinmektedir. Adem elmasının erkek ve kadınlarda farklı olmasının yaklaşık sebebine bakarsak, anatomik fark kıkırdağın dışarıdan gözükmesine neden olur. Larinksi saran tiroit kıkırdağının birleştiği yerde erkeklerde 90 derecelik bir açıya, kadınlarda ise 120 derecelik bir geniş açıya sahiptir. Bu sebeptendir ki adem elması, erkeklerde daha çok sivri ve dışa doğru çıkıntılı gözükür.

Adem Elması Neden Var

Adem elmasının yapısını evrimsel (nihai) sebeple incelersek, adem elması evrimsel süreçte cinsiyetlerdeki ikincil eşey karakteri olarak kabul edilmektedir. İnsan gelişiminin ilerleyen evrelerinde, kadınlar ile erkekleri birbirinden ayırıp topluluk içerisindeki fiziksel farklılıkların belirginleşmesine sebep olan karakterlerden biridir. Erkeğin ergenlik çağında görülen hormonal etkinlik artışına bağlı olarak belirginliklerinde artış görülebilir. Bununla birlikte evrimsel süreç içerisinde cinsiyetler birbirlerini ayırt edebilir.

Bazı evrimsel analizler, adem elmasının yapısının işlevleri ile ilgili de daha fazla bilgi edinmemizi sağlar. Hayvanlar arasındaki iletişimden farklılaşarak bizi onlardan ayıran en kompleks yapıda olan konuşma özelliğimiz, yeteneğimiz ses kutusu olarak isimlendirdiğimiz larinks sayesinde kullanılabilir. Larinks, bu konuşma yeteneğimizin beynimizle birlikte ana rollerinden biridir. Kafatasımızın veya saçlarımızın beyni koruduğu gibi adem elması da yumuşak ama yeteri kadar dayanıklı olma özelliğiyle ses kutumuzu korumaktadır. İletişim kurmamızı sağlayan larinksi koruduğu için de evrimsel olarak bize avantaj sağlamaktadır. Ayrıca evrimsel süreçte adem elmasının daha sert ve güçlü olduğu bireyler diğer insanlara göre daha güvenli ve avantajlı konumda olmuşlardır.

Adem elmasının ses kutusunda üretilen sesler üzerinde de etkili olduğu yapılan araştırmalar sonucunda anlaşılmıştır. Adem elması daha şişik ve daha belirgin olan erkeklerin seslerinin daha kalın olduğu fark edilmiştir. Ergenlik çağına giren erkeklerin seslerinin aniden kalınlaşmasında da adem elmasının etkisi olduğu düşünülmektedir. Ayrıca belirtmek gerekir ki sesin tok oluşumu insanlığın ilk zamanlarında cinsel seçilim için etkin bir unsur olmuştur.

Adem Elması İsminin Kökeni

Bu dokunun isminin neden Adem Elması olduğu konusunda iki ana hipotez vardır:

  • Semavi dinlerde, ilk insan olduğuna inanılan Adem'in yedikleri elmadan dolayı cennetten kovuldukları ve Adem'in yasak elmayı yerken elmanın boğazında tıkandığı ve boynumuzdaki çıkıntının bu yüzden olduğuna inanılır. Ancak din bilimciler (teologlar) ne İncil'de ne Tevrat'ta ne de Kuran'da boğazımızdaki bu tümseğe Adem Elması isminin verildiğinden bahsetmez. Hatta İncil'de Adem'in yediği meyvenin türü bile belirtilmediği için Adem'in yasak elmayı yerken boğazından elma geçmediği için boynumuzda bu tümseğin oluştuğu fikri doğal olarak kabul edilmemiştir.
  • Dilbilimci Alexander Gode'ye göre ise Adem Elması isminin çeviri hatasından dolayı meydana gelen bir yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını savunmaktadır. Latince "Pomum Adami" olarak adlandırılan adem elması, İbranice "tappuach ha adam" olarak kullanılır. İbranice bakıldığında "insan çıkıntısı" anlamına gelse de İbranice'deki adam sözcüğü Latince'ye Adem olarak tercüme edilmiştir. Hem "çıkıntı" anlamı taşıyan hem de "elma" anlamı taşıyan İbranice'deki eş anlamlı "tappuach" kelimesi de Latince'ye sadece elma olarak geçmiş ve Adem Elması adıyla tanınmaya başlamıştır. İnsan çıkıntısı yani adem elması, 1895 yılında Basle Nomina Anatomica kitabında ise ilk kez bilimsel adıyla (Prominentia laryngea - larinks tümseği) kullanılmıştır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni

Güncel

Elma Kabuklarından Sirke Yapımı

Elma Kabuklarından Sirke Yapımı

Güncel

Kuru Elmanın Faydaları Nelerdir?

Kuru Elmanın Faydaları Nelerdir?

Güncel

Elma Sirkesinin Yararları Nelerdir?

Elma Sirkesinin Yararları Nelerdir?