Yasak Elma
23 Temmuz 2024

Yasak Elma


Allah-u Teâlâ, insanoğlunu çeşitli sınavlara tabi tutar ve bu sınavların neticesinde cennet ve cehennem vaadini sunar. Hadis-i Şerif'te Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: "Eğer siz hiç günah işlemeseydiniz, Allah-u Teâlâ sizi helak eder ve yerinize günah işleyecek (fakat tövbeleri sebebiyle) mağfiret edeceği kimseler yaratırdı." Bu hadis-i şeriften de anlaşılacağı üzere, insanoğlu yaratılışından beri imtihan içerisindedir.

Yasak Elma ve İmtihan

Hz. Adem (A.S.) ve Hz. Havva'nın yaratılışı ile bu imtihan süreci başlamıştır. Rivayetlere göre, bu imtihan "yasak elma" adıyla anılır. İnsanoğlunun yaratılışında, onu sürekli günah işlemeye sevk eden bir nefis vardır. Ayrıca, Allah (C.C.) tarafından cezalandırılan ve Hz. Adem ve Hz. Havva'ya secde etmekten kaçınan şeytan da insanı sürekli vesvese vererek günaha sevk eder. Şeytanın ilk hedefi, ilk insan olan Hz. Adem ve Hz. Havva olmuştur.

Yasak elma olarak bilinen fakat Kur'an-ı Kerim'de ne olduğu belirtilmeyen meyveyi onlara yedirerek, şeytan bu işinde başarılı olmuştur. Ancak, yukarıda bahsedilen Hadis-i Şerif'te ifade edilen tövbe yolu ile Allah-u Teâlâ, Hz. Adem ve Hz. Havva'yı affetmiştir. Bu kıssayı en güzel şekilde Kur'an-ı Kerim'den öğrenebiliriz. Yasak elma diye rivayet edilen ağacı, Kur'an'da Bakara Suresi 35-39, A'râf Suresi 19-27, TâHâ Suresi 115-123 ayetlerinde bulabiliriz. En ayrıntılı olarak ise A'râf Suresi'nde geçer.

Yasak Ağacın (Meyvenin) Geçtiği Ayetler

A'râf Suresi'nin 19-24. ayetlerinde şöyle buyrulmaktadır:

  • 19- "Ey Adem! Sen ve eşin cennette yerleşin ve dilediğiniz yerden yiyin; fakat şu ağaca yaklaşmayın, yoksa zalimlerden olursunuz."
  • 20- Şeytan onların ayıp yerlerini kendilerine göstermek için vesvese verdi ve dedi ki: "Rabbiniz, bu ağacı size yasakladı çünkü iki melek olursunuz veya ebedi kalanlardan olursunuz."
  • 21- Ve ikisine yemin etti: "Muhakkak ki ben, sizin ikinize nasihat edenlerdenim."
  • 22- Böylece onları aldatarak öncülük etti. Ağaçtan yediklerinde ayıp yerleri kendilerine göründü ve üzerlerine cennet yaprakları yapıştırmaya başladılar. Rab'leri onlara şöyle seslendi: "Sizi bu ağaçtan yasaklamadım mı? Ve size, şeytan apaçık bir düşmandır, demedim mi?"
  • 23- İkisi şöyle dedi: "Rabbimiz, biz nefsimize zulmettik; eğer Sen bize mağfiret ve rahmet etmezsen, kesinlikle hüsrana uğrayanlardan oluruz."
  • 24- Allah-u Teâlâ buyurdu: "Birbirinize düşman olarak inin! Sizin için yeryüzünde bir süreye kadar kalma ve geçinme vardır."

Bu ayetlerde görüldüğü üzere, yasaklanan ağacın ve meyvenin ne olduğu belirtilmemiş olup, bu bilgi Allah (C.C.) katında saklıdır. Müfessirler, tahmini yorumlar yapmış ve yasak elmanın buğday, hurma gibi çeşitli meyveler olabileceğini öne sürmüştür. Bu olaydan bahsederken, "yasak elma" yerine "yasaklanan ağaç" ya da "yasaklanan meyve" demek daha uygun olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ev Yapımı Elma Sirkesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ev Yapımı Elma Sirkesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Elma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Elma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Elma Sirkesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Elma Sirkesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Elma Sirkesinin Yararları Nelerdir?

Elma Sirkesinin Yararları Nelerdir?

Elma Sirkesi ve Bal

Elma Sirkesi ve Bal