Elma Ağacı Türleri ve Özellikleri
21 Temmuz 2024

Elma Ağacı Türleri ve Özellikleri

Elma Ağacı

Elma ağacı, dünya genelinde ve Türkiye'de en çok dikimi yapılan gülgiller familyasından bir ağaç türüdür. Türkiye ve dünya genelinde en çok tüketilen meyvelerden biri olarak bilinen elmanın 25 türü ve yaklaşık 6.500 farklı çeşidi bulunmaktadır. Elma ağacının ana vatanı, ülkemizin de sınırları içinde bulunduğu Asya'dır. İklimsel faktörler olumsuz şartlar oluşturmadığı sürece elma ağacının yetiştirilmesinde genellikle sorun yaşanmaz. Elma ağaçları genel olarak 7 ile 8 metre arasında büyürler ve türlerine bağlı olarak koyu gri tondan pembe bir tona kadar değişiklik gösterebilen silindirik bir gövde yapısına sahiptirler. Elma ağacı, eski zamanlardan beri ekimi, dikimi ve yetiştiriciliği yapılan bir meyve olarak bilinir.

Elma Ağacı Meyve Çeşitleri

Elma ağacının meyveleri olan elmaların çeşitleri genel olarak kendine kısır bir yapıya sahiptir. Burada söylenmek istenen, elma ağacının kendi çiçek tozlarından döllenememesidir. Bu kısır çeşitler de kendi aralarında ikiye ayrılır: tam kısır ve kısmi kısır olarak bilinir. Ancak, elma ağacı kendi kendine döllenebilir olsa bile, yabancı döllenme yoluyla çoğalırsa ve meyve verirse, bu meyveler daha güzel ve kaliteli olur. Bu nedenle elma ağacı dikimi yapılırken, etrafta farklı ve güzel çiçek tozlarının olmasına dikkat edilir ve bu sayede kaliteli meyve elde edilir. Elma ağacı dikimi en çok bu noktada dikkat edilmesi gereken bir husus olarak bilinir. Etrafta güzel bir çiçek tozu karışımı, ağacın çok güzel meyveler vermesini sağlar.

Dünya Genelinde Bulunan Elma Ağacı Meyve Çeşitleri

Dünya üzerinde 6.500 elma çeşidi bulunmaktadır ve bunun 460 tanesi de ülkemiz sınırları içerisinde yetiştirilmektedir. Elma çeşitleri arasında dünya pazarında ve insanlar tarafından en çok tüketilen meyve standartları ve kalitesi ülkemizde oldukça fazladır. Dünya pazarında ise ülkemiz önemli bir talep görmektedir ve dış ülkelere ihracat yapmaktadır. Dünya pazarında en çok tercih edilen elma çeşitlerimiz Amasya elması, Golden elması, Starking elması, Jonathan elması ve Rome Beauty elmasıdır. Elma ağacı, soğuk bölgelerde de yaşayabilen bir ağaç olduğundan, en kuzeydeki enlemlerde bile kendine yetişebilecek bir alan sağlamaktadır. Elma, 35 enlem derecesinden daha düşük yerlerde ve bu gibi bölgelerde kesinlikle yetişmez. Elma ağacı sadece yüksek bölgelerde uyum sağlayarak yetişebilen bir ağaç türü olarak bilinir. Ülkemizde ise Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin sıcak olmasından dolayı, bu bölgelerin 800 metreden yüksek olan yerlerinde yetişebileceği bir ağaç türü olarak bilinir. Elma ağacı, çok zor kış şartlarına bile dayanıklı olan bir ağaç türüdür. Hatta elma ağacının yaşlı sürgünleri -20 dereceye kadar dayanabilen bir kapasiteye sahiptirler, fakat meyveler ve çiçekler bu kadar çok soğuğa dayanamazlar ve -2 ile -3 derecede donar ve dökülürler.

Elma Ağacı Fidesi

Elma ağacı dikmek isteyen kişiler, fidanlıklarda büyütülen aşılı fidanları ekmeleri ve yetiştirmeleri mantıklı ve akıllıca olacaktır. Elma ağacı yetiştirmede seçilecek olan fidan da çok önemli olacaktır. Bu noktada, en çok tercih edilen aşılı fidan ise durgun göz aşısıdır. Bu aşı, ülkemizde Temmuz ortasından Ağustos ayı bitimine kadar yapılmaktadır. Elma yetiştiriciliği ve ticareti, diğer meyveler arasında en çok kar getiren meyve olarak bilinir. Üretim şekli, bilir kişiler tarafından düzenli olarak yapıldığı takdirde, dönümünden 300 ile 600 kg meyve elde edilebilir. İyi bir bakım yapıldığı takdirde elma ağacından daha çok mahsul elde edilebilir. Ülkemizde elma tüketme oranımız kişi başına 20 kg olarak bilinir ve dünya üzerinde en çok elma tüketen ülkeler arasında yer alırız.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Elma Sirkesi ve Bal

Elma Sirkesi ve Bal

Haber Bülteni