Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Yer Elması Yetiştiriciliği

Yer Elması Yetiştiriciliği

Yer Elması Yetiştiriciliği; Yer elması ticari açıdan pek değeri olmayan bir sebzedir. Ülkemizdeki ekim alanı yıllara göre değişmektedir. Türkiye'de yetiştiriciliği ortalama 25-30 hektarlık bir alanda yapılmakta. Ülkemizde yer elması yetiştiriciliği için özel olarak bir yer genelde ayrılmaz. Bahçenin ya da arazinin köşesinde ya da sınır kısımlarında, sınır bitkisi olarak ekilir. Uzmanlar tarafından son yıllarda yapılan analizlerde yer elması yumrularının büyük oranda inülin (Fruktoz homopolisakkariti) adlı madde ile glikoz içermesi nedeniyle lezzetli ve tatlı olduğu, nişasta içermediği için kalorisinin düşük olduğu belirtilmiştir. Bu özelliğinden dolayı son yıllarda diyetisyenler tarafından yer elmasına ilgi artmış ve tarla tarımı biçiminde üretimi yoğunluk kazanmıştır.

Yer Elması Morfolojik Özellikleri Nelerdir?


Yer elması kabuk rengine göre sarı ve kırmızı kabuklu olarak iki gruba ayrılır. Sarı kabuklu olan yer elması daha çok yemeklik olarak kullanılır. Yumrular patatese benzer, oldukça iri ve düzgün şekillidir. Kırmızı kabuklu olanların ise yumruları girintili ve çıkıntılı olup şekilsizdir. Yumruları genellikle ufak olup sanayide ya da hayvan yemi olarak kullanılır. Toprak altında kalan yumrular ya da üretim için toprağa atılan yumrular üzerinde gözler bulunur. Bu gözlerden sürgün ve kökler oluşur. Yumru üzerinden çıkan kökler derinlemesine ve yanlara doğru büyür. Genelde köklerin yüzde 60-70'i toprağın 25-35 santim derinliğinde bulunurlar. Sebzesi toprak altındaki köklerin uç kısımlarının aşırı büyüme sonucu oluşan yumrulardır. Bitkinin beslenme durumuna göre Sayıları ve büyüklükleri değişir. Tohum olarak kullanılan bir yumrudan gelişen bitki 10-30 adet arası yumru alınabilmektedir, yumru sayısını çok olması yumrunun küçülmesine nedendir.

Yer Elması Yetiştirilme Koşulları


Yer elması yaşam alanını ve sıcaklık bakımından çevre koşullarına uyum kabiliyetine sahiptir. Bu nedenle dünya üzerinde hemen hemen her yerde yetiştirilebilmektedir. Bitki gelişimi için en elverişli ve en iyi olan sıcaklık 20-25 C'dir. Bitkinin toprak üstü kısımları sıfır derece soğuktan yanar. Toprak altındaki yumruları ise eksi 15-20 C'deki soğukları donmadan atlatabilirler. Gün uzunluğu bakımından yansızdır. Fakat gün uzunluğunun fazla olduğu durumlarda bitki verim daha yüksek, gelişimi daha güzeldir. Kısa canlı bitkisel devresi olan yerlerde bitki boyu kısa kalır. Bunun yanında toprak altındaki yumruların da miktarı ve büyüklüğü çok düşer.

Yer Elması Yetiştirilme Şekli


Toprak bakımından kısmen seçicidir. Ağır, taşlı ve killi topraklardan hoşlanmaz. Bu tür topraklarda yumru kısım düzgün gelişmez ve ufak kalır. Taşsız ve kilsiz, kumlu tınlı ve tınlı topraklarda yumrular düzgün biçimli ve iri olurlar. Toprakta organik maddenin yüksek olması kalite ve verim bakımından oldukça faydalıdır. Yer elması yetiştirilecek toprak gübrelenip, pullukla derince sürülür. Tohum olarak kullanılacak yumrular Mart ayı içinde sıralı olarak ya da ocak usulü toprağın 7-10 santim derinliğe dikilir. Genelde tohumluk olarak 25-50 gram ağırlıkta küçük yumrular tercih edilir. Sıra usulü yetiştiricilikte 60-70 santim Aralıklarla 7-10 cm derinlikte seki açılır. Bu seki 25-30 santim sıra üzeri mesafelerle yumrular dikilir ve daha sonra bu yumruların üzeri tavlı toprakla kapatılır. İki hafta sonra yumrular sürgün oluşturarak toprak yüzeyinde görülmeye başlar. Yüz m2, yaklaşık 25-50 gram ağırlıkta olan 100 kilogram tohumluk yumru kullanılır. Gelişme dönemi boyunca 3-5 defa çapa işlemi yapılır. Sürgünler yeterli boyu aldıklarında son çapa ile boğaz doldurma yapılır. Yer elması suyu seven bir bitki olarak bilinse de aslında fazla rutubetli topraklardan hoşlanmaz. Toprakta suyun fazla olması ve toprağın devamlı ıslak olması yumruların hastalanmasına ve çürümesine neden olur. Yer elması sıra usulü yetiştiriliyorsa su karıklara verilir. Ocak usulü yetiştiricilikte ise yağmurlama ya da salma şeklinde su verilir. Yer elması yetiştiriciliğinde zararlılar ve hastalıklarla ile ilgili fazla araştırma ve bilgi bulunmamaktadır. Ancak köstebek, danaburnu ve fare gibi zararlılar yumrulara önemli ölçüde zarar verdikleri bilinmektedir.

Yer Elması Olgunluk ve Hasat

Yer elması bitkileri Temmuz ve Eylül aylarında çok gösterişli sarı renkte çiçekler açar. Ekim ayı başlarından itibaren bitki çiçek ve diğer toprak üstü dal ve yaprakları kurumaya başlar, ardından hasada başlanabilir.
Son Güncelleme : 21.01.2024 01:30:38
Yer Elması Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Yer Elması Yetiştiriciliği Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Yer Elması Yetiştiriciliği"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
1 Yeşil Elma Kaç Kalori?
1 Yeşil Elma Kaç Kalori?
1 Yeşil elma kaç kalori, Kilo vermek çoğu kişi için başlı başına bir sorundur. Bundan dolayı yedikleri her besin için kilo vermek isteyen kişiler için önemlidir. Çünkü her tüketilen besinde belli bir kalori miktarı bulunmaktadır. Çok sevilen ve diyet...
Elma Cinsleri
Elma Cinsleri
Elma cinsleri, elma çok eskiden beri yetiştirilen mutedil iklim meyvesidir. Yumruktan küçük, yuvarlak meyvelari vardır. Parlak, sert kabukludur; kırmızıdan yeşile kadar türlü renkte, değişik kokuda olur. Elma ağacı orta boylu bir ağaçtır. Ilık, nemli...
Japon Elması
Japon Elması
Japon elması, bu bitki genellikle süs ve dekoratif amaçlı kullanılan bir bitki çeşididir. Kış mevsiminde yaprağı döken geniş tepeli seyrek dallı bir ağaçtır. Ağacın yetiştiği ana vatanı Asya Kıtası'dır. Kendi arasında ikiye ayrılan Japon elması, misk...
İbrahim Saraçoğlu Elma Sirkesi Kürleri
İbrahim Saraçoğlu Elma Sirkesi Kürleri
İbrahim Saraçoğlu Elma Sirkesi; ile pek çok sağlık problemine çözüm bulunabilir. İbrahim Saraçoğlu elma sirkesi doğal bir maddedir. İbrahim Saraçoğlu elma sirkesi tarifi ile isteyen herkes evde sirke yapabilir. Elma sirkesi genç yaşlı fark etmez herk...
Elma Kurusu
Elma Kurusu
Elma kurusu, Mevsiminde bol olan elmaları sizde evinizde kurutarak kışa saklayabilir ve gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Elma kurusu yapımı ve saklaması oldukça kolaydır. Sizde evinizde kolaylıkla elma kurusu yapabilesiniz diye size elma kurusu t...
Elma Suyunun Faydaları
Elma Suyunun Faydaları
Elma suyunun faydaları, elma dünya genelinde en fazla tüketilen meyvelerden biridir. Yılın her mevsiminde marketlerde, pazarlarda elma bulmak mümkündür. Elma yetiştirildiği bölgelere bağlı olarak farklı çeşittedir. Bazı elmalar yumruk büyüklüğünde ol...
Elma Krom Çayı Zayıflatırmı
Elma Krom Çayı Zayıflatırmı
Elma Krom Çayı Zayıflatırmı, Yıllardır birçok bilim adamı tarafından konu olmuştur. Elma Krom'un içeriğinde bulunan elma şırası sirkesi ve soya lesitini elma Krom'un mucize olan iki maddesidir. Diğer yardımcı maddeler ise içerdiği vitaminler ve potas...
Elma Sirkesi Limon Suyu
Elma Sirkesi Limon Suyu
Elma sirkesi limon suyu, Günümüzde insanların yaşadığımız ortamdan dolayı çok fazla hasta olması ve çok değişik türden kullanılan ilaçlar ve ilaç kullanılmak istenmemesi gibi durumlarda ortaya çıkan alternatif tıp bir hayli ilgi ve merak uyandırmakta...
Ayı Elması
Ayı Elması
Ayı elması, Yabancı Portakal Ağacı Kızılderili Portakalı diye isimlendirilen ayı elmasının anayurdu Amerika'dır. Yapı olarak dikenli bir ağaçtır. Özellikle morfolojik özellikleri genç sürgünlerinde rengi gri-yeşilimsi veya açık kahverengi renginde ol...
Adaçayı Acı Elma Yağı
Adaçayı Acı Elma Yağı
Adaçayı Acı Elma Yağı; birden fazla çeşidi vardır. Adaçayı acı elma yağı bitkinin yapraklarının buharlaşma ısıtılması ile elde edilir. Adaçayı acı elma yağının içindeki uçucu yağ sineol isimli yağdır. Tıbbi olarak tedavi edici özelliği vardır. Adaçay...
Bebeklere Elma Suyunun Faydaları
Bebeklere Elma Suyunun Faydaları
Bebeklerde elma suyunun faydaları, bebeklerde gelişim son derece önemlidir. Her anne adayı bebeğini en iyi şartlarda beslenmesini ister. Yeni doğan bebeğin öncelikle anne sütü alması çok önemli bir detaydır. Bebeklerde ek gıdaya geçiş zamanı ise bazı...
Amasya Elması
Amasya Elması
Amasya elması; Amasya yöresin en meşhur olan elma çeşididir Amasya elması. Amasya denilince akla gelen ilk şey Amasya elmasıdır. Amasya elmasının en güzel özelliği muhteşem kokusudur. Amasya elmasının bilindik özelliği olan kokusu insanı büyüler ve y...

 

1 Yeşil Elma Kaç Kalori?
Elma Cinsleri
Japon Elması
İbrahim Saraçoğlu Elma Sirkesi Kürleri
Elma Kurusu
Elma Suyunun Faydaları
Elma Krom Çayı Zayıflatırmı
Elma Sirkesi Limon Suyu
Ayı Elması
Adaçayı Acı Elma Yağı
Yer Elması Yetiştiriciliği
Bebeklere Elma Suyunun Faydaları
Amasya Elması
Elma Ağacı
Elma Nasıl Kurutulur
Elma Zayıflatırmı
Elma Yaprağı
Elma Sirkesi Gargara
İçi Kırmızı Elma
Yer Elması
Elma Dilim Patates Kalori
Elma
Elma Pekmezi
Elma Çiçeği
Elma Dilim Patates Kızartması
Adem Elması
Elma Çeşitleri
Elma Dilim Patates Sosu
Elma Sirkesi Saç
Elma Kürü
Popüler İçerik
Elma Ağacı
Elma Ağacı
Elma Ağacı, dünya ve Türkiye olmak üzere en çok dikimi yapılan gülgillerden olan bir ağaç türüdür. Türkiye ve dünya genelinde en çok tüketilen bir mey...
Elma Nasıl Kurutulur
Elma Nasıl Kurutulur
Elma nasıl kurutulur, bazı meyveler kendi mevsimi dışındaki mevsimlerde temin edilip tüketildiğinde aynı lezzeti ve aynı vitamin değerini vermez. Ayrı...
Elma Zayıflatırmı
Elma Zayıflatırmı
Elma zayıflatırmı, günümüzde bir çok kişinin zayıflama uğruna yapmadığı hiç bir şey kalmamıştır. Bilindiği gibi bayanlarda oldukça hassas bir konu ola...
Elma Yaprağı
Elma Yaprağı
Elma Yaprağı: Elma Dünya'nın çoğu ülkesinde ve Türkiye'mizde yetiştirilen gülgillerden olan bir meyve türüdür. Elma en çok tüketilen meyvedir, elman...
Elma Sirkesi Gargara
Elma Sirkesi Gargara
Elma Sirkesi Gargara; neredeyse bir mucize olan sirke, mükemmel bir temizlik aracı ve de ilaç olarak kullanılabilir. Özellikle elma sirkesi, evlerde b...
İçi Kırmızı Elma
İçi Kırmızı Elma
İçi kırmızı elma, sadece Türkiye'de yetişen bir elma çeşididir. Elma çeşitleri arasında öne çıkan, görenleri şaşkına çeviren farklı bir elma türüdür. ...
Yer Elması
Yer Elması
Yer elması, bileşikgiller ailesinden olan yer elması, bir meyve adını almış olsa da aslında meyve değil sebzedir. Anavatanı Kuzey Amerika olan ve Türk...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
1 Yeşil Elma Kaç Kalori?
Elma Cinsleri
Japon Elması
İbrahim Saraçoğlu Elma Sirkesi Kürleri
Elma Kurusu
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024