Yer Elması Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
22 Haziran 2024

Yer Elması Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yer Elması

Yer elması, bileşikgiller ailesinden olan bir bitkidir ve her ne kadar meyve adıyla anılsa da aslında bir sebzedir. Yer elmasının anavatanı Kuzey Amerika'dır ve Türkiye'de de üretimi yapılmaktadır. Bu sebze, yemeklerde, salatalarda veya çiğ olarak tüketilebilir. Patates ve havuç gibi toprak altında yetişir. Besleyici değeri oldukça yüksek olan yer elmasının sağlık açısından da birçok faydası bulunmaktadır. Ancak, çok yaygın bir sebze değildir. Düşük kalori oranına sahip olması nedeniyle diyet programlarında gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Lif içeriği oldukça fazladır ve yağ oranı ise düşüktür. Yer elmasının kabukları soyularak çiğ olarak tüketilebilir. Yavan bir tada sahip olan bu sebze, kolesterol ve tansiyon problemlerinde kullanılabilir. Buharda pişirilerek sağlıklı yemekler hazırlanabilir. Yer elması, marketlerden veya pazarlardan temin edilebilen ve oldukça ucuz bir sebzedir.

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

  • İlaç Olarak Kullanımı: Yer elması, Japonya ve Çin'de yaygın şekilde ilaç olarak kullanılmaktadır. Ülser hastaları yer elması tüketebilir. Ciltte oluşan çıban ve çeşitli hastalıklar için kullanılabilir.
  • Bronşları Açıcı Etki: Kaynatılarak suyu içilen yer elması bronşları açıcı etki sağlar.
  • Damarlara Faydası: İçeriğinde yer alan B6 vitamini damarlarda oluşabilecek hasarı iyileştirmeye yardımcı olur.
  • Hormon Problemleri: Kadınlarda sık karşılaşılan hormon problemlerine karşı iyi gelir.
  • Adet Sancıları: Adet sancılarına karşı kullanılabilir. Spazm giderici ve kas gevşetici etkisi vardır.
  • Doğal Antibiyotik: Yer elması doğal bir antibiyotik olarak nitelendirilir ve serbest radikallerle mücadele etme oranını artırır.
  • Hafıza ve Öğrenme: Hafızayı kuvvetlendirici etkisi bulunmaktadır. Öğrenme kabiliyetini artırır ve özellikle Alzheimer hastalığına karşı iyi gelir.
  • Kanserden Koruma: Kansere karşı koruma sağlar. İçeriğinde yer alan A vitamini özellikle ağız, kolon ve akciğer kanserine karşı vücudu koruyucu etki yaratır.
  • Vitamin ve Mineral Deposudur: Yer elması birçok vitamin ve mineral bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Özellikle A ve B vitamini deposudur.
  • Cilt Sağlığı: Cilt sağlığını koruyan yer elması, cildin kusursuz ve sağlıklı bir görünüm kazanmasını sağlar.
  • Enerji Verir: Besleyici etkisi yüksek olan sebze vücuda enerji vererek dinçlik kazandırır.
  • Kansızlığa Karşı: Demir içeriği sayesinde kansızlığa karşı alternatif olarak kullanılabilir.
  • Saç Sağlığı: Saç sağlığında önemli rol oynar. Saçların daha sağlıklı ve güçlü bir görünüm kazanmasına yardımcı olur.
  • Kalp Sağlığı: Kalp sağlığını korur ve kalbin güçlenmesine yardımcı olur.
  • Böbrek Fonksiyonları: Böbrek fonksiyonlarını iyileştirir ve böbreklerin daha aktif çalışmasına yardımcı olur.
  • Diyet ve Tokluk: Kilodan şikayet eden kişiler yer elmasını diyet listelerine ekleyerek, tokluk süresini uzatabilir. Yer elması uzun süre tok tutar.
  • Sindirim Sistemi: Kabızlık ve hazımsızlığa karşı iyi gelir. Sindirim sisteminin aktif olarak çalışmasını sağlar.
  • Böbrek, Pankreas ve Safra: Böbrek, pankreas ve safra üzerinde olumlu etkileri vardır.
  • Kan Şekerini Dengeler: Kan şekerini dengeleyici etkisi bulunmaktadır.
  • Şeker Hastaları: Şeker ve yağ içermeyen bir besin olan yer elması şeker hastaları için faydalıdır.
  • Hafif Yemek Alternatifi: Ağır yemeklerden kaçınan kişiler yer elması ile öğün geçiştirebilir.
  • Lohusalık Dönemi: Lohusalık döneminde tüketilebilecek şifalı sebzeler arasında yer alan yer elmasının anne sütünü artırıcı etkisi bulunmaktadır.
  • Mide Problemleri: Midede yaşanan problemlere karşı tüketilebilir. Mide ağrısına karşı iyi gelir.
  • Kas ve Eklem Ağrıları: Kas, eklem ve diz ağrılarında iyileştirici etki yaratır.
  • İdrar Söktürücü: İdrar söktürücü olarak yer elmasından yararlanılabilir.
  • Basur Tedavisi: Basur hastaları yer elmasından yararlanabilir. Basurun neden olduğu şikayetleri azaltır.
  • Kuru Ciltlere Karşı: Kuru ciltlere karşı iyi gelir.
  • Metabolizma: Metabolizmanın daha canlı ve aktif çalışmasını sağlar. Bunun için çiğ ya da haşlanarak, salata olarak haftada bir iki defa tüketilebilir.
  • Potasyum Kaynağı: Mükemmel bir potasyum kaynağıdır. Kalp sağlığını koruyabilmek için mutlaka gerekli olan potasyum, ayrıca kasların daha düzenli çalışmasını sağlar. Fazla tuz tüketen kişiler yer elması tüketebilir.
  • Cinsel İstek: Yer elması cinsel isteğin artmasını sağlar.
  • Göğüs ve Öksürük: Göğüs yumuşatıcı ve öksürüğü hafifletici etkisi bulunmaktadır.
  • Halsizlik ve Yorgunluk: Halsizlik ve yorgunluğa karşı faydalıdır.
  • Bağışıklık Sistemi: Bağışıklık sistemini kuvvetlendirecek vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Bağışıklık sistemini birçok hastalığa karşı korur.
  • Stres ve Yorgunluk: Yorgunluk ve strese karşı iyi gelir.
  • Şişliklere Karşı: Yer elması haşlanıp lapa şeklinde bir beze serilir ve vücuttaki şişliklerin üzerine uygulanırsa şişliklerin iyileşmesini sağlar.
  • Açık Yaralar: Açık yaralar için faydalıdır.

Yer Elması Nasıl Kullanılır?

Yer elması, yemek, salata veya çiğ olarak hazırlanarak kullanılabilir. Ayrıca bazı hastalıklara karşı lapa şeklinde kullanılabileceği gibi haşlanarak suyu da içilebilir. Haşlama suyu ayrıca saçların yıkanmasında da kullanılabilir.

Yer Elması Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Elma Sirkesi Sivilce İzi

Elma Sirkesi Sivilce İzi

Elma Sirkesi ve Bal

Elma Sirkesi ve Bal

Haber Bülteni

Elma Sirkesi Diyeti

Elma Sirkesi Diyeti

Yer Elması Kaç Kalori?

Yer Elması Kaç Kalori?

Elma Dağı Türleri ve Özellikleri

Elma Dağı Türleri ve Özellikleri

Elma Hoşafı Tarifi ve Malzemeleri

Elma Hoşafı Tarifi ve Malzemeleri

Elma Dilim Patates Tarifi ve Malzemeleri

Elma Dilim Patates Tarifi ve Malzemeleri

Elma Sirkesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Elma Sirkesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?